Ügyes Kezek!

     

altAz Erdélyi Hagyományokért Egyesület 2010-ben is megszervezte a hagyományossá vált képzőművészeti alkotótáborát idén 2 tábor formájában. Az első július 05-10 között Kunfehértón a Gyermek és Ifjúsági Táborban, a második, augusztus09-14- ig Topolyán (Szerbiában). A táborba Jánoshalmáról és Délvidékről, Topolyáról érkeztek határon túli vendégek. 

                                                                                                                                          
A Kunfehértói táborba kerékpárral érkeztek a jánoshalmi résztvevők. A szakmai programokon agyagozás, matrica- üvegfestés, gipszforma készítés - festés, gyöngyfűzés – vasalás, rajzolás, arcfestési tevékenységek valósultak meg. Az elkészült alkotásokból egy záró kiállítást szerveztünk, ahol értékeltük az elvégzett munkákat és oklevéllel díjaztuk a legügyesebbeket. III. hely: Délvidékről: Slingár Levente, és Matuska Enikő, II. hely: Jánoshalmáról: Busa Andrea, és Délvidékről: Szabó Orsolya, I. hely: Jánoshalmáról: Szegedi Bettina, és Délvidékről: Slingár Réka.  Sokszínű közösségfejlesztő programok és játékok színesítették a tábor programjait, melyekben a fiatalok nagy örömmel vettek részt. A kalandtúrát, a közeli erdőben szerveztük meg és a feladatokat csoportokban közös munkával oldották meg. A sport és ügyességi vetélkedőn hősiesen helyt álltak.   A programokon való részvételüket különféle kis ajándékkal jutalmaztuk.  A legősibb magyar játékot, a Métát nagy szeretettel, több alkalommal is együtt játszották a fiatalok. Volt még ismerkedő est, pizsamaparti, casino est.
A záró estén tábortüzet gyújtottunk melyben az ifjúság lelkesen közreműködött.
A tábornak kiemelkedő részét képezte a látogatás az Ópusztaszer-i Nemzeti Emlékparkba ahol a résztvevők megismerhették őseink kézműves tevékenységeit, információkkal gazdagodtak a magyarok történelméről.                                                                                                                                                                                                                                                        Megtapasztalták a közösségben való gondolkodás előnyeit, melyet később egyéni sorsukba is be tudnak építeni. A sok közösségi foglalkozás közelebb hozta egymáshoz a fiatalokat, erősítette önbizalmukat. A tábor megadta az itteni és a határon túli hagyományok és szokások bemutatásának lehetőségét a közös ismeretszerzés és a közös tanulás lehetőséget is.

A Tábor folytadódott Augusztus 9-14 -ig. Bácska-Topolya látta vendégül a magyarországi fiatalokat.
A kerámiatábort egy fiatal, altmég középiskolás lány vezette. Maszkot, kisállatot, marokedényt készítettek és szabadtűzön,
az udvaron égették ki a tárgyakat.
Különböző kézműves technikák alkalmazásával, használati és dísztárgyakat készítettek. Sokszínű közösségfejlesztő
programok és játékok színesítették a tábori élményeket, melyekben a fiatalok jól érezték magukat és nagy
örömmel vettek részt.
  A szabadkai állatkerti látogatás tette különlegessé a tábort ahol a gyermekek
megismerkedhettek a különleges állatfajokkal is.
Természetesen a nyár nem nyár fürdés nélkül így a
gyermekek,Kunfehértón és Topolyán is részt vettek egy-egy nagy strandoláson.
A tájház udvarán megtartott záróünnepséget magyarországi vendégek is megtisztelték jelenlétükkel.
Ezúton szeretnénk megköszönni támogatóinknak: Nemzeti Civil Alap, Bács- Kiskun Megyei Közgyűlés,
Jánoshalma Város Önkormányzata és számos jánoshalmi lakosnak.