Az Erdélyi Hagyományokért Egyesület a 25 éves, jubileumi év keretében 2017 november 25-26-án szervezte meg, ötödik alkalommal immár hagyománnyá vált Bánáti Hagyományörző találkozót.

25-én Resicabányán egy kulturális nóta est keretében közel 50 résztvevő egy felejthetetlen esttel gazdagodott. A programban fellépet a Hóvirág helyi vegyes énekkar, nemzeti érzelmű dalokat adtak elő. Az est sztárvendége Vesztergám Miklós tárogatós volt. A hangulat csúcspontjához érve mindenki énekelt. A program végén sajnálkozva vált el a lelkes csoport, akikben sikerült egy kis nemzeti érzelmet önteni, erőt a mindennapi megpróbáltatásokhoz.

26-án Versecen szerveztük meg a Bánáti Néptánc találkozót . A találkozó előtt megmásztuk a Verseci várhoz vezető utat ahol a vár ormáról megszólalt Vesztergám Miklós tárogatója. A találkozót a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Házban szerveztük, mely zsúfolásig megtelt. Programunkat a nemzeti himnusszal nyitottuk meg, ezt követte Vesztergám Miklós tárogató estje „Újra szól a tárogató” címmel.  Folytatásként az V. Bánáti Néptánc találkozó résztvevői foglalták el a színpadot. A résztvevő néptánc csoportok a verseci házigazdán kívül Kikindáról, Szajánból, Fejértelepről és Udvarszállásról érkeztek. A csoportok előadásai közben színesítette a programot, Kikindáról érkezett asszony kórus. A program záróakkordja egy fergeteges táncház volt, ahova a táncosokon kívül a helyi magyar közösség tagjai is bekapcsolódtak. Színesítette a program zárását a spontán kialakult nóta est tárogató kisérettel. A részvevők kérték, hogy a program folytatódjon. Az  Erdélyi Hagyományokért Egyesület megtesz minden tőle telhetőt, hogy a szórványba erősödjön a „Szórvány Háló” kiépítése, mely garancia  a nemzeti összetartozás létrejöttének, a nemzet határainak védelme.

 

Bajkó Károly